top of page

VÅR OVERORDNEDE BÆREKRAFTSSTRATEGI

 

De fleste bedrifter i Norge har i dag en bærekraftstrategi. For oss i Zirko er en strategi knyttet til bærekraft viktig, men viktigere for oss er oppfyllelse av strategien, og ikke minst, at vi blir målt på oppfyllelsen av våre mål.

 

«Vi må tåle, og tilrettelegge for, å bli målt i oppfyllelsen av vår bærekraftstrategi» 

 

Idet vi i Zirko måler oss selv i vårt bærekraftsarbeid er det helt sentralt for oss å ha en strategi hvor vi kan gjøre en forskjell. Det er lett å utarbeide en abstrakt strategi på et høyt nivå hvor man som et lite selskap ikke har noen praktisk mulighet til å påvirke eller gjøre en forskjell. Våre bærekraftsmål er derfor ikke de mest luftige og høytflyvende, men konkrete og knyttet til selskapets daglige drift hvor vi nettopp kan utgjøre en forskjell.

 

«Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt».

 

Vi er i vårt bærekraftsarbeid inspirert av vår næringsminister Jan Christian Vestre som treffende sier at «ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt». Vi har således en strategi tilpasset våre praktiske påvirkningsmuligheter der vi konkret ønsker å bidra med det vi best kan bidra med. 

 

Vår strategi er derfor nedfelt i et overordnet strategidokument og et underordnet rullerende årlig program hvor vi redegjør konkret for våre mål, følger arbeidet med måloppnåelsen og målingen av måloppnåelsen.

 

«God bærekraft er bedriftsøkonomisk lønnsomt»

 

Gjennom vår målbare bærekraftstrategi vil vi vise at god og riktig bærekraftstrategi ikke bare er samfunnsøkonomisk gunstig, men også bedriftsøkonomisk lønnsomt.

 

«FN har gjort de overordnede mål lettere å identifisere»

 

FN har utarbeidet 17 bærekratsmål som mange bedrifter tar utgangspunkt i   - dette har også vi valgt å gjøre. Det er få om noen forunt å kunne jobbe med alle de 17 målene. Vi har derfor valgt ut de fire av FNs bærekraftsmål som overordnet målsetning hvor vi etter en inngående analyse mener å kunne utgjøre en forskjell i praksis. På denne måten har FN gjort de overordnede mål lettere å identifisere for oss og andre.

De områder vi har valgt som sentrale for vår strategi er som følger;

Våre mål

Ren energi for alle

Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Bærekraftig byer og samfunn

Ansvarlig forbruk og produksjon

Vi har vært en pådriver for at alle våre eiendommer skal i tidlig fase avvikle fyring av fossil olje. Alle våre bygg benytter seg derfor av rene kilder til oppvarming, slik som vannbåren varme og elektrisitet. Alle våre nye boligprosjekter blir utstyrt med nye ventilasjonssystemer som oppfyller kravene i TEK17. Et balansert ventilasjonsanlegg hjelper oss å levere frisk luft inn i boligen og ved at 70-90 % av varmen fra den gamle luften blir overført til ny luft sikrer et godt innemiljø, dette hjelper oss å bruke langt mindre energi på oppvarming enn tidligere.

Vi stiller strenge krav til entreprenørene som blir brukt på våre prosjekter og jobber hele tiden imot sosial dumping av utenlandske arbeidere. Vi er derfor stolte av at alle våre arbeidstakere har lønns- og arbeidsvilkår som følger gjeldene tariffavtaler. Entreprenørene som benyttes har som hovedregel å bruke faste ansatte i minst 80% stilling og ikke vikarer eller innleid arbeidskraft. Uavhengig av entrepriseform har vi som hovedregel at det er tillatt med bare ett nivå underleverandører. Hovedentreprenøren får hente inn andre firmaer på enkelte fagområder etter behov, men disse igjen får ikke lov til å hente inn egne leverandører.

Urbanisering skaper store muligheter, men også utfordringer som for eksempel mangel på boligtilbud i byene. Vi utvikler flere loft og andre arealer om til boligformål for å øke antall boligenheter i områdene som ellers er ferdig utviklet. Ved å etablere boenheter i arealer som allerede er bebygd vil vi redusere fremtidige utslipp ved nybygg. Når vi fornyer bygningsmasser er vi alltid fokusert på fremtidig tilgang til tjenester som energi, transport og avfallshåndtering. Når vi ser på nye prosjekter er nærheten til knutepunkt en viktig faktor - transport står for 30% av utslippet til Norge i dag og vi vil være en pådriver for å senke dette.

Et annet sentralt moment i urbaniseringen er tilrettelegging for gode sosiale møteplasser. Zirko har som mål å etablere et sosialt møtepunkt for hver eiendom, det være en møblert takterasse, bakgård med beplantning eller felles treningsrom.

Zirko har som mål at alle prosjekter skal ha et tydelig miljømål i tillegg til et økonomisk mål. Vi vektlegger alltid våre miljøanalyser i tidlig fase av hvert prosjekt. 

våre tiltak

RULLERENDE STRATEGI FOR PERIODEN 2021-2022

Før.jpg

     Det sentrale for vår strategi – hva vi konkret gjør de kommende 12 mnd. for oppfylle våre mål –         konkret og målbart?

Vår virksomhet består i å eie, drifte og forvalte mellom 15 - 20 eiendommer i Oslo sentrum. På samme måte som vi har valgt oss ut fire av FNs bærekratsmål vi skal jobbe med, har vi valgt oss ut to eiendommer hvor vi det kommende året skal gjøre konkrete og målbare tiltak for «å gjøre litt». At vi velger ut to eiendommer med helt konkrete målbare målsetninger for det kommende året, innebærer naturligvis ikke at vi ikke skal gjøre noe for å utgjøre en forskjell også på andre eiendommer og virksomhetsområder – det er imidlertid vårt motto at en mindre målrettet innsats har større effekt enn en bred og ikke målrettet innsats.

 

     Drøbakgata 12

 

Drøbakgata 12 er eiendom hvor vi har hatt en relativt lav trivselsgrad blant våre beboere. Dårlig trivsel medfører en rekke ulemper og forsterker sosiale utfordringer. I oktober 2020 valgte vi derfor å lage en bærekraftsplan for eiendommen som skal oppfylles i løpet 12 mnd.

For å gjøre en forskjell har vi satt oss en konkret målsetning om;

  1. Øke trivselsgraden i gården betraktelig

  2. Redusere vårt energiforbruk med minst 50 %

  3. Bidra til en mer bærekraftig byutvikling gjennom å øke det biologiske mangfold og utnytte eiendommens overvann til å lage en grønnere by

 

Hva innebærer disse målene konkret?

     A. Vi skal lage nye gode sosiale møteplasser

Eiendommen har i dag to i utgangspunktet svært gode fellesområder som kan fungere som sosiale                møteplasser. Dette er en stille og flott bakgård og en fantastisk og solfylt takterrasse. Begge fellesområdene er imidlertid sterkt preget av mangelfullt vedlikehold i lengre tid og mangel på tilrettelegging for gode sosiale møteplasser. Det å lage gode sosiale møteplasser krever mye mer enn å stille et areal til disposisjon.

 

For oss begynner arbeidet med å gi eiendommen et løft hva gjelder generell rengjøring og klargjøring av fellesarealer og utearealene. Etter at vedlikeholdsetterslepet er utbedret skal vi i fase 1 investere i solide og gode møbler for en god sosial møteplass i bakgården. Dette skal ikke bare gjøres gjennom å sette ut møbler, men utearealet skal skjermes og deles inn på en hensiktsmessig måte som skaper gode uterom. Våren 2022 skal beplanting m.v. oppgraderes slik at uteområdet fremstår som innbydende og gir grunnlag for gode sosiale møteplasser.

 

Takterrassen er i dag ikke tilrettelagt for felles eller individuell bruk. I løpet av 2022 skal takterrassen oppgraderes etter samme prinsipper som bakgården. Takterrassen skal møbleres og deles inn i soner slik at den er egnet for en sammensatt bruk. 

 

     B. Vi skal bygge et grønt og tak som gir energi

 

Takterrassen på bygget er stor i forhold til behovet for møblert bruk. Vi skal derfor gjøre ca. 50 % av taket grønt samtidig som vi skal montere et stort antall solcelle paneler på taket. Det grønne taket vil ikke bare bidra til økologisk mangfold, men ta vare på vannet og fordrøye store mengder vann som er et stort problem i Oslo by ved store nedbørmengder over kort tid.

 

     C. Vi skal utnytte solenergien vår på en måte som gir enda mer energi

 

Den energien vi produserer på taket skal vi benyttet til å drive en varmepumpe som henter energi fra jordvarme fra et 300 meter dypt hull i bakken. Gjennom å bruke varmepumpe knyttet til en energibrønn får vi ut 3 kilowattimer av 1 kilowattime. Disse energi tiltakene vil redusere vårt energiforbruk på eiendommen med mer enn 50 %. Siden vi kjenner vårt energiforbruk de 2 siste årene og det er således lett for oss å måle hvorvidt vi når vår målsetning.

 

Når vi ser de planlagte tiltak i sammenheng, føler vi oss sikre på at vår målsetning for 2022 vil bli nådd! Under kan du følge utviklingen, oppfølgningen og måloppnåelsen av vår ambisiøse plan.

 

4. kvartal 2021

 

I oktober ble bakgården grundig rengjort og ny møbleringsplan ble utarbeidet av Thomas Sundt i Vestre. I tillegg til at bakgården ble rengjort ble arealet inndelt med bl.a. nytt gjerde for å skape flere soner og lage lunere sosiale møteplasser.

Fredag 12. november 2021 hadde alle ansatte i Zirko dugnad hvor de nye møblene ble montert

Før:                                                                             Etter:

 

«I oktober hadde jeg 6-8 visninger av 2 ledige leiligheter i Drøbakgata 12 uten at leilighetene ble utleid. Mandag 15. november hadde jeg visning på begge leilighetene og begge ble leid ut! Jeg kan naturligvis ikke si at eneste grunnen til at leilighetene ble leid ut var oppgraderingen av bakgården, men at det gjorde jobben lettere er det overhode ingen tvil om.

 

Med de planer vi har for eiendommen er det blitt en glede å jobbe med utleie av eiendommen.»

 

            William Thorenfeldt, forvaltningssjef

 

Den økonomiske ramme for gjennomførte tiltak høsten 2021 er NOK 80 000. Der er videre satt av NOK 20 000 til oppgradering av grøntarealer m.v. våren 2022. Investeringen avskrives over 20 år med en rente på 3 % slik at den årlige kostnaden for omtalte tiltak i bakgården er på ca. NOK 6 500.

 

I eiendommen er det 22 leiligheter, hvilket innebærer at kostnaden for tiltaket er ca. NOK 25 pr. mnd. pr. leilighet. Vi er overbevist om at verdien av tiltaket også bedriftsøkonomisk er lønnsomt og det er lett å dokumentere. Dersom vi øker gjennomsnittlig botid i eiendommen med 2 mnd. pr. leieforhold er tiltaket alene tjent inn gjennom redusert ledighet og kostander knyttet til kontrakts avslutning og inngåelse. I tillegg kommer at vi erfarer at attraktiviteten til eiendommen og leieverdi øker betydelig utover kostnaden.  

 

Hva gjelder den samfunnsøkonomiske gevinst kan ikke denne dokumenteres, men det synes åpenbart at økt trivsel og bokvalitet har stor betydning for den enkelte og dermed også samfunnsøkonomisk positivt.

 

1. kvartal 2022

Forsettelse vil følge – følg med!

Møblering_gjerde.jpg
Møblering.jpg
bottom of page